Uitvaart van een kindje

Het ergste dat een ouder kan overkomen, is het verliezen van een kindje. Het overlijden is een heftig afscheid van een mooie droom en een toekomst samen. En, terwijl het verlies nog niet te bevatten is, komt gelijk al de eerste vraag: hoe nu verder? Van levenloos tot te vroeg geboren baby’s of een kindje dat pas net kwam kijken op de wereld. Helaas hebben wij ook ervaring in het begeleiden en het regelen van de uitvaart van de allerjongsten. Graag leggen wij je uit wat wij hierin kunnen betekenen.

Wet en regelgeving

Het is belangrijk om als eerste een stukje wet en regelgeving te delen. Volgens de wet moet een kindje worden begraven of gecremeerd als het wordt geboren na een zwangerschap van 24 weken of langer, of als het kindje langer dan 24 uur heeft geleefd. Als het kindje overlijdt vóór 24 weken zwangerschap of wanneer de arts heeft aangetoond dat het kindje voor 24 weken in de buik is overleden (ook al wordt je kindje na 24 weken geboren) is begraven of cremeren niet wettelijk verplicht.

Sinds 2019 is het mogelijk om een levenloos geboren kindje te registreren bij de gemeente. Deze registratiemogelijkheid geldt met terugwerkende kracht. Wanneer het kind geboren is, maakt niet uit. Dit is een belangrijke verandering in de wet. De erkenning voor de ouders is van wezenlijk belang en het draagt bij in de rouwverwerking.

Afscheid nemen

Het voorbereiden van een uitvaart van een kind vraagt extra aandacht, zorg en tijd. Samen in alle rust bespreken wat de wensen zijn. Mag het kindje thuis zijn tot de uitvaart of liever naar een uitvaartcentrum? Wat is een passende kaart om het verdrietige nieuws met familie en vrienden te delen? Op welke plaats gaan we afscheid nemen en hoe geven we dat vorm? Van een intiem afscheid in familiekring tot een groots samenzijn met familie, vrienden & klasgenootjes. Het helpt dat we ervaring hebben en daardoor in alle facetten mee kunnen denken om ouders bij te staan.

Crematie met lotgenootjes

Toch kan het ook zijn dat er om bepaalde redenen niet gekozen wordt voor een individuele uitvaart. Als het kindje overlijdt voor 24-weken zwangerschap kun je er voor kiezen het te laten cremeren met lotgenootjes. Wij zorgen dan voor het verblijf in het uitvaartcentrum en de crematie. Deze opbaring en crematie zijn kosteloos, maar het kindje bezoeken in het uitvaartcentrum is dan niet meer mogelijk en de crematie vindt plaats op een door ons gekozen moment. Dit vindt doorgaans zo’n vier keer per jaar plaats met meerdere te vroeg geboren kindjes, daarom wordt dit een crematie met lotgenootjes genoemd. De familie kan aangeven of zij willen weten wanneer de crematie plaats gaat vinden,

Sinds een aantal jaren verzorgen wij ook een wateropbaring. Het kindje wordt in plaats van in een mandje of kistje in het water opgebaard tot de dag van de uitvaart. Dit kan bij een kindje vanaf een prille zwangerschap tot aan een voldragen zwangerschap. Vanuit het vruchtwater is het kindje weer terug in een “natuurlijke” omgeving. Waardoor het zijn oorspronkelijke vorm houdt en de foetushouding weer aanneemt.  Deze opbaring is mogelijk tot aan de dag van de uitvaart. Goed afscheid kunnen nemen is belangrijk voor de rouwverwerking. Het zien van het kindje, foto’s kunnen maken kan hierbij helpen. Het verdriet kunnen delen en daarbij het kindje kunnen tonen ook. Daar draagt deze manier van opbaren aan bij.

Betrekken van andere kinderen

Het liefste willen we kinderen sparen voor pijn en verdriet. Maar wanneer een broertje of zusje dood gaat, dan kunnen we daar niet omheen. Ook niet wanneer het kindje nog niet geboren was.

Kinderen voelen en zien veel en merken ook dat hun ouders en iedereen om hen heen verdriet hebben. Daarbij maakt het niet uit hoe jong ze zijn. De andere kinderen in het gezin niet betrekken kan onbegrip, onzekerheid en schuldgevoel bij ze veroorzaken. Misschien gaan ze wel denken dat ze iets hebben fout gedaan. Een broertje of zusje moeten missen, heeft op iedereen een grote impact. Het is dan ook goed om kinderen te betrekken en over het overlijden te vertellen. Dit kan door bijvoorbeeld voor te lezen uit een prentenboek over de dood, bijvoorbeeld Kikker en het vogeltje. Vaak stellen kinderen hele spontane vragen. Eerlijk antwoorden en uitleggen helpt hen om te kunnen begrijpen wat dood zijn is. En ook bij het voorbereiden van de uitvaart kunnen ze meedenken en helpen. Op die manier doe je het samen.

Sponsor van Make a Memory

Wij dragen een warm hart toe aan stichting Make a Memory en ondersteunen haar activiteiten als sponsor. Stichting Make a Memory fotografeert ernstig zieke, terminale en ook overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar oud. Ruim 120 professionele fotografen maken thuis of in het ziekenhuis deze foto’s. De ouders ontvangen kort daarna een boekje met vijf afdrukken. Daarnaast ontvangen ouders een USB-stick met dezelfde beelden in hoge resolutie plus alle overige geselecteerde beelden.

De foto’s bieden de ouders troost en een blijvende herinnering en kunnen helpen bij de verwerking van het verlies. Voor de ouders zijn er geen kosten verbonden aan het ontvangen van foto’s van Make a Memory. Alle onkosten worden gedragen door sponsoren, donaties en schenkingen. De stichting is 24/7 bereikbaar op: 06-533 99 244.

Van der Stappen uitvaartverzorging
Van der Stappen

Een gepast afscheid van een levensgenieter…

23 februari 2024

“Als we achteraf maar een biertje drinken”

Lees meer
Engelse condoleance teksten

Engelse condoleance tekst schrijven

06 februari 2024

Deze gids biedt hulp bij het schrijven van Engelse condoleanceberichten, inclusief voorbeeldzinnen in het Engels

Lees meer
fases van rouw

Het rouwproces: de vijf fases

06 februari 2024

Rouwproces omvat fasen van ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie, en aanvaarding. Erken gevoelens, zoek steun, en heb geduld, want rouwen is een persoonlijke reis die tijd en begrip vereist.

Lees meer