De duurzame uitvaart

Steeds meer mensen kiezen voor duurzame keuzes in het leven, maar zijn onbekend met de mogelijkheden van een duurzame uitvaart. Door tijdsdruk en emoties wordt er vaak gekozen voor de bekende weg. Maar er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden. Bij het begraven op een natuurbegraafplaats is het zelfs noodzakelijk om producten af te nemen die goed zijn voor het milieu.

Greenleave

Door de samenwerking met Stichting GreenLeave kunnen wij je de keuze bieden een uitvaart geheel duurzaam in te vullen of op bepaalde onderdelen. Door creatief mee te denken zijn de kosten hiervoor vaak vergelijkbaar met die van een reguliere uitvaart. Wij vertellen je graag in alle rust over de mogelijkheden, zodat je een verantwoorde keuze kan maken voor een uitvaart die past bij jouw levensstijl.

Producten en diensten bij een uitvaart

De producten en diensten die je kiest rondom de uitvaart, dragen het meeste bij aan een duurzame uitvaart. Denkt daarbij aan de volgende keuzes:

Rondom de uitvaart

Uitvaartkisten
Je kunt kiezen uit heel veel soorten kisten, waarbij de meeste zijn gemaakt van hout en/of spaanplaat. De juiste keuze van een kist hangt samen met je beslissing om te cremeren of begraven. Bij begraven heeft een wilgentenen mand namelijk de voorkeur, omdat deze goed afbreekt in de grond. Daarbij is het snelgroeiend lokaal materiaal en is het transport dus evenmin belastend. Bij cremeren is een massief houten kist het beste, mits in Nederland geproduceerd met binnenlands hout.
De bekleding van een kist bestaat tegenwoordig vaak uit katoen. De teelt van katoen is belastend voor het milieu door de gebruikte bestrijdingsmiddelen, het gebruik van veel water bij productie en het bleken en verven.

Duurzame kist
Een duurzame kist is gemaakt van massief, (bij voorkeur snelgroeiend) binnenlands hout (populier, wilg, hout van knotwilgen) met bij voorkeur het FSC of een gelijkwaardig keurmerk. Deze kisten hebben zo min mogelijk verbindingsmaterialen, geen ornamenten en worden gemaakt zonder lak en met watergedragen lijm. Als bekleding wordt vaak gekozen voor linnen, hennep, bamboe- en brandnetelvezels.

In de kist
Ook voor de kleding van je overleden dierbare kun je kiezen voor een duurzame invulling, zoals kledingstukken van natuurlijk materiaal zoals wol, linnen of hennep. Foto’s, houten voorwerpen en bloemen kunnen mee in de kist zonder de duurzaamheid te verstoren. Voor een eventuele bril en sieraden is het beter om deze af te nemen voor het sluiten van de kist. Je kunt kiezen voor recycling of hergebruik van de bril of sieraden.

Ons duurzame aanbod in uitvaartkisten
Wij kunnen je meerdere uitvaartkisten bieden, die voldoen aan de criteria van GreenLeave en dus duurzaam zijn. Een voorbeeld daarvan is onze 040-natuurkist, milieubewust geproduceerd met duurzame materialen.

Lijkwade
Je mag sinds 1991 je overleden dierbare zonder kist laten begraven of cremeren. Je kunt dan kiezen voor een lijkwade van natuurlijk materiaal zoals linnen, wol, zijde, vilt en hennep. Voor het vervoer gebruiken we een houten draagbaar of opbaarplank.

Rouwdrukwerk
Bij duurzaam drukwerk kun je kiezen voor een licht soort van 100% gerecycled papier. Dit bestaat uit ongebleekt papier van vezels die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Als je nog duurzamer te werk wilt gaan, stuur je geen drukwerk maar kies je voor een digitale rouwkaart of een bericht op ons digitaal condoleanceregister.

Bloemen
Bloemen uit eigen tuin is de meest duurzame keuze. Als je toch iets bij de bloemist wilt bestellen, kies dan voor Nederlandse seizoensbloemen bij een bloemist met het Keurmerk ‘Barometer duurzame bloemist’. Dit Keurmerk geeft aan dat de bloemist duurzaam onderneemt. Dit doet hij/zij door een duurzamere bedrijfsvoering en een inkoop van duurzamere bloemen en planten. De meest duurzame bloemenvorm die je kunt kiezen is een liggend boeket of een krans, omdat je dan meestal geen oase nodig hebt.

Opbaren
Bij het opbaren wordt meestal gebruik gemaakt van een koeling. Deze verbruikt relatief veel energie. Je kunt ook kiezen voor het gebruik van graszoden. Deze worden onder de kist of het bed van je overleden dierbare geplaatst en tweemaal daags besprenkeld met water, waardoor het een koelende werking krijgt. Andere opties zijn een kortere periode van opbaring en het verblijf in een koelruimte in plaats van het gebruik van een individueel koelapparaat.

Vervoer
Het is natuurlijk het duurzaamste om geen gebruik te maken van gemotoriseerd vervoer. Dat kan als alle locaties bij elkaar in buurt zijn. Voor het vervoer van de overledenen over korte afstanden kun je denken aan de uitvaartfiets, een koets of loopkar. Het is gebleken dat de rouwstoet van nabestaanden en belangstellenden het meest belastend is voor het milieu. Daarom kun je bijvoorbeeld op de rouwkaart aangeven dat ook de bezoekers duurzaam kunnen bijdragen aan een lagere milieubelasting door lopend te komen of met fiets, elektrische auto of met openbaar vervoer. Wij stellen graag de informatie over het OV naar de locatie beschikbaar. Indien er geen gewenste mogelijkheden in de lokale omgeving zijn, moet je soms wel kiezen voor gemotoriseerd verkeer. Je kunt daarbij ook bijdragen aan duurzaamheid door te kiezen voor korte afstanden of door te carpoolen.

Catering
Als het samenzijn met catering plaatsvindt op dezelfde locatie waar het laatste onderdeel van de uitvaart is verzorgd, scheelt dat het vervoer van het gezelschap. Wij adviseren een samenwerking met lokale leveranciers, omdat dit ook bijdraagt aan een duurzame uitvaart. Kraanwater in plaats van flessenwater voorkomt een extra transport en de productie van een fles. Zo werken lokale (biologische) streek- en seizoensproducten ook mee aan duurzaamheid. Veel dranken en voedselproducten beschikken overigens over een duurzaamheidskeurmerk, dat we kunnen raadplegen.

Na de uitvaart

Grafmonument
Als je kiest voor een grafmonument is de duurzaamste keuze het planten van een plant, struik of boom ter nagedachtenis. Je kunt ook een zwerfkei of een houten monument plaatsen. Gaat je voorkeur toch uit naar een monument van natuursteen, dan is er de mogelijkheid om een bestaand monument te hergebruiken. Een steenhouwer kan een dun laagje van een gerecyclede steen afslijpen, zodat je daarna een nieuwe tekst kunt laten plaatsen. Hierdoor geef je een oude steen een nieuw leven en voorkom je heel veel CO2 uitstoot. De impact van natuursteenwinning is namelijk groot en de arbeidsomstandigheden in steengroeven laat nog veel te wensen over.

Sierurn
Er komen momenteel steeds meer duurzame varianten van urnen beschikbaar. Zo zijn er zelfs urnen van plantaardig materiaal. Deze eco-urnen zijn samengesteld uit bijvoorbeeld natuurlijk hars, zout en plantenextracten. 2 of 3 jaar na plaatsing in de aarde is de urn totaal vergaan en opgenomen in de natuur. Als je liever kiest voor een urn waarin de as langere tijd kan worden bewaard, dan kun je bij voorkeur kiezen voor een urn van aan de lucht gedroogde klei of een urn van ongelakt binnenlands hout met FSC of gelijkwaardig keurmerk. Deze moet dan zijn gemaakt zonder chemische lak of lijm. Als de urn in een fabriek is gemaakt, moet deze uiteraard op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Je kunt ook kiezen voor een biologisch afbreekbare urn die speciaal ontworpen is om uit de as van je dierbare een herinneringsboom, struik of plant te laten groeien.

Van der Stappen Uitvaartverzorging
Van der Stappen
warm-hart-voor-de-nabestaanden

Een warm hart voor de nabestaanden van 2020

22 december 2020

Zo, wat een jaar hè? We voelen allemaal de impact van de maatregelen, of het nu op financieel, emotioneel of sociaal vlak is. In het bijzonder zouden wij graag even stil willen staan bij de nabestaanden die wij het afgelopen jaar hebben mogen begeleiden. Waar onze uitvaartverzorgers normaal een afscheid kunnen verzorgen zonder beperkingen en volop mogelijkheden, was dat dit jaar wel even anders.

Lees Meer
witte-ballonnen

Witte ballonnen

16 juli 2021

“We willen niet echt een ceremonie, maar gewoon even samenzijn. In zijn woning waar hij zoveel jaar liefdevol verzorgd is. Waar hij zijn unieke zelf kon zijn. En waar ook wij zo welkom en thuis waren.”

Lees Meer
spiritualiteit-uitvaart-spirituele-uitvaart

Spiritualiteit in de uitvaart

01 juli 2021

In het multiculturele Nederland komen we niet alleen vele vormen van religie tegen, zeker zoveel vormen van spiritualiteit is ons mooie Nederland rijk. Zelf noem ik me spiritueel, niet alleen omdat ik geïnteresseerd ben in mensen en datgene waarin zij geloven, ook zelf beleef ik een vorm van spiritualiteit.

Lees Meer