Uitvaart op bijzondere locatie

We kunnen allemaal een beeld schetsen bij een uitvaart in een kerk of de aula van een crematorium of begraafplaats. De keuze voor één van deze locaties wordt vaak gemaakt door de religieuze achtergrond van de overledene of doordat het gewoon praktisch is. Wanneer de dienst van de crematie of begrafenis bij het hetzelfde gebouw plaatsvindt, scheelt dit namelijk verplaatsing van mensen en vervoer. Toch zien wij een stijgende lijn in uitvaarten op bijzondere locaties. De locatie is immers belangrijk voor de sfeer van het afscheid. Steeds vaker willen mensen dat naast de muziek en de invulling van de dienst ook de locatie past bij de persoon die overleden is. Soms betekent dit dat de uitvaart plaatsvindt op een locatie die daar niet speciaal voor is gemaakt. Hieronder benoemen we een aantal voorbeelden.

Uitvaart thuis

Wanneer iemand zijn huis en tuin belangrijk zijn geweest in het leven, kunnen dit geschikte plekken zijn om de uitvaart plaats te laten vinden. De ruimtes in- en buitenshuis kunnen niet alleen gebruikt worden als dienstlocatie, maar ook als opbaarlocatie en de plek waar na afloop gegeten en gedronken kan worden. Het voordeel is dat mensen zich vertrouwd voelen in deze omgeving en het gelijk informeel en huiselijk aanvoelt. Ook komen er sneller herinneringen naar boven omdat de locatie daar vol mee zit. Een mooi idee is om in het bloemstuk takken en bloemen te verwerken uit deze eigen tuin. Een cateraar kan veel werk uit handen nemen door de hapjes en drankjes te verzorgen.

Zorgcentrum

Het kan ook zijn dat de overledene in een verzorgingshuis woonde. Soms is daar ook een ruimte aanwezig waar de dienst kan plaatsvinden. Een voordeel daarvan is dat de minder mobiele medebewoners op deze manier gemakkelijk de dienst kunnen bijwonen. Zij hoeven dan niet gebracht te worden naar een uitvaartlocatie buiten het zorgcentrum.

Het stamcafé of de kantine van de sportvereniging

Een laatste toost brengen in het favoriete café van de overledene of een ceremonie onder de lokale clubvlag. Je kunt het zo gek niet bedenken en wij kunnen de locatie geschikt maken voor een mooi en persoonlijk afscheid. Wanneer de overledene betrokken is geweest bij een vereniging kan het extra bijzonder zijn om daar de dienst te houden. Ook de werkgever van de overledene kan wellicht iets betekenen voor nabestaanden als zij een bijzondere afscheidslocatie zoeken.

Grote groepen

Wanneer er veel genodigden worden verwacht, kan een aula van een crematorium te klein zijn. Wij denken dan graag met je mee voor een alternatieve locatie. Een schouwburg, muziekgebouw, museum, stadion of sporthal. Daarnaast zijn evenementenlocaties binnen en buiten ook erg geschikt voor een uitvaart voor grote groepen.

Buitenuitvaart

Met mooi weer is er bij steeds meer traditionele uitvaartlocaties ook de mogelijkheid om de uitvaart buiten plaats te laten vinden. Een speciale buitenaula bestaat dan al en hoeft alleen nog maar aangekleed te worden. Dit maakt een uitvaart erg bijzonder terwijl alle gemakken van de faciliteit wel in de buurt zijn. Ook kan zo’n buitenuitvaart elders worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld in het park waar de overledene jaren geleden ook getrouwd is. In plaats van verdriet is er op zo’n dag ook plaats voor het ophalen van mooie herinneringen.

Van der Stappen uitvaartverzorging
Van der Stappen

Een waakmand voor Hospice het Baken

14 december 2022

Op dinsdag 13 december heeft uitvaartverzorgster Monique van Heesch een waakmand uitgereikt aan de medewerkers van Hospice het Baken op locatie Berkenheuvel in Geldrop.

Lees Meer

Nieuwe afscheidsmogelijkheden in Eindhoven: Genneper Afscheidshuis

27 september 2022

Na een grondige verbouwing opent het Genneper Afscheidshuis in oktober 2022 haar deuren. Met deze uitvaartlocatie gaat Van der Stappen uitvaartverzorging nauw samenwerken. Door het unieke concept, met gastvrijheid als belangrijke waarde, bieden wij de nabestaanden voortaan een warm afscheid onder één dak.

Lees Meer
wereldlichtjesdag

Moederdag zonder moeder

03 mei 2022

Hoe vier je Moederdag als je moeder er niet meer is? Het kan heel moeilijk voor je zijn om een dag zoals Moederdag te vieren, maar toch is het heel belangrijk om je moeder en haar geest te blijven vieren en te beseffen dat hoewel je dit jaar niet fysiek samen kunt zijn, ze wel bij je is in herinnering.

Lees Meer