Informeel afscheid

Afscheid nemen kan op allerlei manieren. Wanneer je een dierbare verliest, zoek je naar een vorm en een plaats die bij jou en bij de overledene past. Daarbij denken mensen vaak aan dat wat iedereen kent. Een afscheidsdienst in een kerk of aula van het crematorium. Maar wanneer we met families in gesprek zijn, horen we regelmatig dat ze liever niet naar een van deze locaties gaan. Al pratende komen we dan op ideeën die wel kloppen. En dan wordt een afscheid zoals het hoort te zijn.

Informeel afscheid thuis

“Ons pap was altijd te vinden in zijn tuin. Daar kwam hij tot rust en kon hij intens genieten”.
Zijn gezin wil samen afscheid nemen. Geen speeches in een aula. Geen koffie met cake.
Meneer werd thuis opgebaard, waar hij alle dagen omringd werd door zijn vrouw, de kinderen en kleinkinderen. Vrienden kwamen langs en werden met liefde ontvangen. Er werd aan het bed gehuild en gelachen. Geleidelijk afscheid nemen. Dag voor dag.
Na 6 dagen kwam iedereen samen in de tuin. De kist was prachtig versierd door de kleinkinderen en op de kist lagen bloemen, die ochtend vers geplukt uit eigen tuin. Er klonk muziek op de achtergrond. Er werd gegeten en gedronken. Geen speeches, geen cake. En dat alles met de Patras Familias nog één keer in hun midden.
Samen begeleiden ze hem naar de rouwauto. Zwaaiden hem vanuit zijn tuin uit, op zijn laatste reis naar het crematorium.

Hoe kan het ook?

Samenzijn in de huiskamer van ons uitvaartcentrum

Als de groep waarmee je afscheid van je dierbare wilt nemen niet zo groot is, dan is een samenzijn in één van onze uitvaartcentra voor veel mensen een warme plek. Het is intiem, informeel en we kunnen het afscheid vormgeven zoals de familie het wenst. Met woorden, muziek, foto’s, hapje & drankje …
Zo nam een gezin afscheid met de koekjestrommel van oma op haar kist. Haar foto’s van het nachtkastje naast haar op een tafeltje. Kinderen en kleinkinderen in een kring om haar heen. Om beurten vertelden ze elkaar verhalen van vroeger. Met koffie en een koekje van oma.

Afscheidsreceptie

In plaats van een ceremonie, kun je ook op een andere manier afscheid nemen. Denk aan een fijne ruimte waar je samenkomt met familie & vrienden. Een restaurant, het stamcafé, kasteel, een huiskamer. De kist staat op een rustige plek. Wie wil kan er even gaan zitten, iets op de kist schrijven, een kaarsje aansteken.
In de ruimte zijn statafels en zitjes. Drankjes en hapjes worden rondgebracht. Er wordt live muziek gespeeld. Op de tafels liggen herinnerkaarten en pennen. Voor wie een warme herinnering wil achterlaten aan degene die gemist wordt.