Creatieve uitvaart

Het kan erg prettig zijn om de dagen voorafgaand aan de uitvaart creatief bezig te zijn met de uitvoering. Dat voelt nuttig, het houdt je bezig en maakt de uitvaart extra persoonlijk.

Soms worden er ook onderdelen van de uitvaart in eigen beheer gehouden met het oog op de kosten. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of de kist. Daarnaast is het mogelijk om in samenwerking met de uitvaartverzorger creatief bezig te zijn, je creatieve ideeën uit handen te geven of onder begeleiding van een andere dienstverlener een persoonlijke sfeer toe te voegen. Waar kun je zoal aan denken?

Woorddienstbegeleider

Het kan een uitdaging zijn om een levensverhaal op papier te zetten of om een gedichtje of tekst te schrijven voor op de rouwkaart of het prentje. Het is tenslotte meestal niet iets waar je je dagelijks mee bezig houdt. Het kan dan fijn zijn om een woorddienstbegeleider in te schakelen. Deze noemen wij ook wel een ritueelbegeleider of funerair spreker. Zo iemand neemt een hoop zorgen uit handen. Samen ga je op zoek naar de juiste woorden en kun je ook ondersteuning krijgen bij het zelf uitspreken van deze woorden tijdens de dienst. Mocht je het prettiger vinden dat de woorddienstbegeleider het woord neemt, is dat natuurlijk ook mogelijk. Samen stel je de hele dienst samen; van foto’s en video’s tot muziek en rituelen.

Foto’s

1. Maak een slinger van foto’s, die bijvoorbeeld de levensloop van de overledene uitbeelden.
2. Maak een collage van foto’s van de overledene, hier kunnen meerdere mensen ook bij helpen. Bijvoorbeeld bij het verzamelen van de foto’s waar de overledene in verschillende levensfases samen met vrienden en familie op staat afgebeeld.
3. Maak verschillende tafeldecoraties van foto’s, het zelf aankleden van de locatie van het afscheid voelt extra persoonlijk.

Een aandenken om mee te geven

1. Geef na de uitvaart een afgedrukte foto mee, eventueel met een mooie boodschap of een gedicht op de achterkant.
2. Een cd met de lievelingsmuziek van de overleden dierbare. Om af te spelen op bijzondere momenten, dat de overleden dierbare extra wordt gemist.
3. Een zakje met bloemzaadjes, zodat de nieuwe bloemen in de lente je herinneren aan nieuw leven na het sterven van je dierbare.
4. Het geheime recept van de overleden dierbare om het lievelingsrecept nu zelf te kunnen proberen.

Betrek de genodigden

1. Plaats een herinneringen tafel in de ruimte en laat de genodigden weten dat ze een object of foto mee mogen nemen om op de tafel te plaatsen. Een fijne ijsbreker voor de genodigden onderling en zo leert iedereen dingen die ze eerder nog niet wisten over de overledene.
2. Plaats potten op tafels met daarbij papiertjes en pennen. Geef de gasten de mogelijkheid een bericht of herinnering achter te laten.

(Klein)kinderen

Het is belangrijk dat kinderen ook uiting kunnen geven aan hun gevoel. Soms krijgen de gevoelens van de volwassenen een beetje voorrang rondom de dagen van een uitvaart, omdat zij zich beter kunnen uiten en zichtbaar verdriet hebben. Afhankelijk van de leeftijd weten kinderen soms nog niet zo goed wat de dood inhoudt. Bespreek dit wel met ze, en betrek de kinderen vervolgens op een speelse manier bij het afscheid nemen. Ook voor later is het erg fijn als je met de kinderen nog eens kunt bespreken hoe ze afscheid hebben genomen van bijvoorbeeld opa of oma. Voorbeelden van bijdragen aan het afscheid voor kinderen:
1. Een knutselwerkje, zelfgemaakte tekening of een zelf uitgekozen knuffel in de kist laten leggen.
2. De kist laten beschilderen of een boodschap schrijven of tekenen op de binnenkant van de deksel.
3. Een tekstje voorlezen dat het kind zelf heeft uitgezocht of geschreven.
4. Muziek maken, een liedje zingen of een muzieknummer uitkiezen voor de dienst.
5. Meelopen bij het binnendragen van de kist, bijvoorbeeld met de foto.
6. Een kaarsje aan laten steken.
7. Helpen bloemen uit te kiezen of zelf plukken.

Van der Stappen

Actualiteiten

Van der Stappen_uitvaartverzorging_Monique van Heesch_dementievriendelijke uitvaartverzorger

‘Dementievriendelijke uitvaart biedt iedereen troost’

03 mei 2024

In een tijd waarin dementie steeds vaker voorkomt, biedt Van der Stappen uitvaartverzorging een troostrijke oplossing: de dementievriendelijke uitvaart. Deze aanpak zorgt voor een waardig afscheid met respect voor de betrokkenheid van de partner met dementie.

Lees meer

Een gepast afscheid van een levensgenieter…

23 februari 2024

“Als we achteraf maar een biertje drinken”

Lees meer
Engelse condoleance teksten

Engelse condoleance tekst schrijven

06 februari 2024

Deze gids biedt hulp bij het schrijven van Engelse condoleanceberichten, inclusief voorbeeldzinnen in het Engels

Lees meer