Een waakmand voor de laatste zorg thuis

9 april 2021

Belinda Vermeltfoort-Gruijters

Wanneer iemand die je dierbaar is op sterven ligt, wil je hem of haar geen moment alleen laten. De verpleegkundigen/verzorgenden van ‘Mijn zorg voor jou’ ondersteunen families in de thuissituatie in deze terminale fase. Soms weet men niet of het waken uren of dagen gaat duren. Afleiding is dan meer dan welkom. Een mooie bestemming voor de tweede waakmand die Van der Stappen uitvaartverzorging heeft samengesteld. Een mand gevuld met afleiding voor onder andere de lange nachtelijke uren.

Pauline van Vlerken verzorgt samen met haar teams al jaren palliatieve thuiszorg in de terminale fase. “In ons werk zijn we er niet alleen voor de zorg van de patiënt. We steunen ook de familieleden. Samen maken we het mogelijk dat een dierbare tot het laatst thuis mag zijn.”

Om Pauline en haar collega’s te ondersteunen in het werk hebben we een van de teams op vrijdag 12 maart een goed gevulde waakmand overhandigd. In de mand zit onder andere een puzzelboek, pennen en kleurgerei, een nekkussen om comfortabeler te kunnen waken, olie om de stervende dierbare nog te kunnen masseren, muziek en diverse boeken over afscheid nemen. Het team gaat op pad met de waakmand en wanneer het een toegevoegde waarde voor het werk heeft, zal Van der Stappen later dit jaar ook de andere teams van een mand met inhoud voorzien.

Verder hebben we afgesproken dat we later dit jaar een informatiebijeenkomst organiseren om de collega’s van Mijn zorg voor jou te informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van laatste verzorging en uitvaarten.

Het gedicht ‘We zijn bij je’ van Josephine Aerts (met-liefde.com) siert de boekenlegger die we voor het speciale moment van waken hebben gemaakt.

Meer informatie over Mijn zorg voor jou lees je op https://www.mijnzorgvoorjou.nl/