Moederdag zonder moeder – Onze 5 tips

7 mei 2024

Geen categorie

Hoe lang of kort het ook geleden is, wakker worden op Moederdag zonder je moeder wordt misschien wel nooit makkelijker. Maar zelfs als het je nog zo’n pijn doet dat je moeder er niet meer is, helpt het toch niet om je pijn te verbergen. Het kan heel moeilijk voor je zijn om een dag zoals Moederdag te vieren, maar toch is het heel belangrijk om je moeder en haar geest te blijven vieren en te beseffen dat hoewel je dit jaar niet fysiek samen kunt zijn, ze wel bij je is in herinnering. Hieronder leesje onze 5 tips voor een Moederdag zonder moeder.

Een bijzondere band herdenken op een bijzondere dag

We hebben een aantal eenvoudige ideeën op een rijtje gezet, om die bijzondere band met je moeder op Moederdag te herdenken en te behouden. Ze zijn wellicht niet allemaal passend voor jouw situatie maar zelfs de meest eenvoudige erkenning van haar herinnering zou je wat vrede kunnen brengen op een dag zoals Moederdag. Ze is er wel, alleen op een andere manier.

Tip 1: Ga door met die speciale tradities

Het kan zeer nuttig en rustgevend zijn om deel te nemen aan een activiteit die jij met je moeder samen deed. Wanneer je altijd Moederdag hebt gevierd door haar te trakteren op een lunch in haar favoriete restaurant, ga dan door met het bestellen van haar lievelingsgerecht. Of wanneer je vroeger een bepaalde coffeeshop samen bezocht, ga daar dan heen en drink een kopje koffie ter ere van haar. Herinner jezelf eraan dat haar nalatenschap in al deze dingen voortleeft!

Tip 2: Schrijf haar een kaart

Je kocht op Moederdag een kaart voor haar, en er is geen reden waarom die mooie traditie moet stoppen. Voor veel mensen werkt het therapeutisch om op Moederdag een oprechte boodschap te schrijven aan hun moeder. Schrijf er precies in wat je dan zou hebben geschreven bijvoorbeeld. En onderteken het met liefde, zoals je toen ook zou hebben gedaan.

Tip 3: Bezoek haar graf

Begraafplaatsen zijn over het algemeen rustige, serene plaatsen en er is vaak geen betere omgeving om na te denken over de herinnering aan een geliefde. Overweeg om een ​​paar uur door te brengen aan haar zijde, je kunt wat dingen tegen haar zeggen of simpelweg herinneringen ophalen. Neem wat te drinken/snacken mee of een goed boek, mocht het voldoende zijn om haar aanwezigheid te voelen. Je zult versteld staan ​​van de rust die het je kan bieden. Het is een manier om je weer verbonden te voelen!

Tip 4: Plan een samenzijn met broers en zussen

Misschien vind je het prettig om tijdens Moederdag bij broers en zussen te zijn, of bij iemand die ook een hechte relatie met jouw moeder heeft gehad. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met dierbaren om een kleine informele viering van haar leven te plannen. Bij elkaar zijn om te rouwen is altijd een goed idee. Het is speciaal, gedenkwaardig en het kan zelfs transformerend zijn.

Tip 5: Vraag om een ​​teken

Als het moeilijk is om iets uitgebreids op Moederdag te plannen, is dat ook oké. Proberen te erkennen dat je moeder nog steeds bij je is, is het belangrijkste. Als je goed oplet, herken je de signalen. In de natuur, in muziek, in eten, in geuren. Of het nu haar favoriete nummer op de radio is, haar kenmerkende geur voorbij zweeft, of een regenboog die precies op het juiste moment buiten je raam verschijnt, als je oplet en je ervan bewust bent, zul je je realiseren dat ze bij je is.

Wat kan ik nog meer doen?

Naast bovenstaande tips zijn er meer inspirerende manieren om te herinneren. Echter is het in sommige gevallen goed om hulp in te schakelen bij rouwverwerking. Zo werken we regelmatig samen met Jeanne van Mierlo, verlies en rouwtherapeut van BrightBlue Coaching & Training waar men terecht kan voor hulpvragen omtrent rouw.