Zeven inspirerende manieren om te herinneren

31 mei 2021

Actualiteiten Nazorg & rouw

Wanneer je een dierbare bent verloren voel je het gemis iedere dag, maar op een voor jou belangrijke dag voel je het gemis vaak net wat meer. Op zijn of haar verjaardag, of op je eigen verjaardag. Soms zit het in de kleine dingen die je plotseling kunnen overvallen. Een herinnering die naar boven komt door een liedje, of juist door iets wat iemand zegt. Herinneren is een mooie manier om niet te vergeten. Dit kan door tradities of gewoontes die iemand had in stand te houden. Maar er zijn veel andere mogelijkheden om iemand te herinneren, hoe je dit doet is voor iedereen anders. Wij zetten een aantal manieren op een rijtje.

Een doos vol herinneringen

Een mooi fotoalbum met de foto’s van je dierbare erin kun je ook tastbaar maken. Verzamel de foto’s en objecten die jou doen herinneren samen in een mooie doos. Denk aan persoonlijke dingen zoals een flesje van het parfum wat jouw dierbare altijd droeg of zijn of haar lievelingstrui. De doos maken zou je samen kunnen doen met iemand die de overleden dierbare ook mist. De doos zelf kun je vervolgens ook een persoonlijk tintje geven, laat hem bijvoorbeeld graveren met de naam van de overledene. Wanneer er kinderen bij betrokken zijn kan het ook heel mooi zijn om de doos door hen te laten beschilderen!

Plekje in huis

Velen willen het liefst het gevoel van iemand om je heen zo lang mogelijk vast houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door spullen die je aan jouw dierbare herinneren te bewaren. Je zou de spulletjes ook een plekje in huis kunnen geven. Dit kan een foto hoekje zijn met een kaarsje, maar daar kun je ook creatiever mee omgaan! De kapstok van je oma kan bijvoorbeeld als kledingrekje fungeren in de kinderkamer. Of je betrekt het favoriete meubelstuk van je dierbare in het interieur, bijvoorbeeld een stoel waar hij of zij graag in zat te lezen. Hoe fijn is het om daar op zondagochtend zelf de krant in te lezen!

Herinneringen verwerken in je dagelijkse omgeving

Naast het bewaren van spullen van jouw dierbare kun je ook nieuwe spullen maken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een kussen of kleed met de kleding van je dierbare. Dit kun je op een mooie manier verwerken in huis en vastpakken wanneer je daar behoefte aan hebt. Zo zou je ook een herinneringsschilderij kunnen laten maken. Dit kan op alle mogelijke manieren worden ingevuld, net hoe jij het mooi vindt: abstract of juist realistisch. Verwerk er persoonlijke elementen in, zoals vingerafdrukken of de initialen van je dierbare. Zo heb je op een mooie manier hem of haar altijd om je heen.

Plekje buitenshuis

Er zijn diverse manieren om buitenshuis herinneringen vast te houden. Een voorbeeld is om een herdenkingsboom of -plant in je tuin te planten. Of bezoek die mooie plek waar je altijd samen kwam. Het kan ook steun bieden om buitenshuis een herkenningspunt te creëren voor een herinnering. Benoem bijvoorbeeld een ster en geef je (klein)kinderen mee dat dat oma is! Een speciale plek hebben om te herinneren kan veel steun bieden en laat je even dichterbij voelen.

Herinneringssieraad: iemand altijd dichtbij je dragen

Als iets emotionele waarde heeft, dan zijn het vaak sieraden. Het kettinkje dat oma altijd droeg, de ring van je moeder of juist de oorbellen die je van je partner hebt gekregen. Dat zijn sieraden die je niet zomaar wilt opbergen. Je kunt ze natuurlijk gewoon blijven dragen, al dan niet op maat gemaakt. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om meerdere sieraden zoals de trouwringen van je overleden (groot)ouders samen te smelten tot een ander sieraad. Maar er zijn nog tal van andere opties. Zoals een gedenksierraad waarin as is verwerkt of laat een vingerafdruk in het sieraad verwerken. Zo kun je je dierbare altijd dichtbij je dragen.

3D afdruk: een tastbare herinnering

Met een 3D afdruk laat je een beeldje maken op basis van een gipsafdruk. Dit is iets wat je zou kunnen doen wanneer je weet dat een afscheid nadert. Er zijn tal van mogelijkheden hoe je deze afdruk laat maken. Zo kun je ook samen met de hand van jouw dierbare worden afgedrukt. Een andere optie is om na het overlijden een beeldhouwer een beeldje te laten maken op basis van een foto.

Herinneren zit ook in kleine dingen

Het is goed om bewust stil te staan bij herinneringen aan degene die je zo lief had. Praat bijvoorbeeld met anderen over hem of haar, deel herinneringen en kom dingen te weten die je nog niet eerder wist schrijf ze op zodat je ze nooit zult vergeten. Zo kunnen ook jouw kinderen en kleinkinderen nog van oma’s appeltaart recept genieten. Bewust met herinneringen bezig zijn helpt bij het rouwproces. Je kunt op alle momenten een herinnering levend houden, vier elk jaar nog de verjaardag van je partner of eet dat bokkenpootje bij de thee omdat oma dat altijd deed!