Een laatste cadeau van oma; zo betrek je kleine kinderen bij een afscheid

4 mei 2021

Belinda Vermeltfoort-Gruijters

Afscheid nemen is voor veel mensen een uitdaging. Verdriet, angst, gemis, allerlei gevoelens komen voorbij. En wanneer er kleine kinderen in een gezin zijn, dan is het een uitdaging om naast je eigen emoties, oog te hebben voor wat zij nodig hebben.

Kinderen mogen weten wat dood zijn is

Als uitvaartverzorgster ben ik altijd alert wanneer er kleine kinderen aanwezig zijn. Vaak hebben ouders de neiging om kinderen te beschermen tegen verdriet & emoties. Ik kan ze dan uitleggen dat het betrekken van kinderen bij het overlijden voor hen vaak de beste manier is om ermee om te gaan. Maar hoe je dat dan praktisch doet is natuurlijk voor iedere familie en ieder kind verschillend.

Oma moeten missen

Zo was ik bij een gezin waar een dappere dame van 4 jaar afscheid moesten nemen van oma. Oma was opgebaard op een 24-uurskamer in het uitvaartcentrum, waardoor de familie zo vaak als ze wilden bij haar konden zijn. De kleine dame mocht er ook mee naar toe en toen ze eenmaal over de drempel heen was en gevoeld had dat oma koude handen had, maar haar neus er nog net zo uitzag als altijd, was ze vertrouwd met de omgeving en niet bij oma weg te slaan.

Blijvende herinnering

Aan haar moeder stelde ik voor een knuffel voor haar dochter te kopen en dan meteen 2 exact dezelfde exemplaren. In de dagen voor de uitvaart legden we één knuffel bij oma en mocht de andere bij het meisje slapen. Vlak voordat het gezin de kist sloot, werden de knuffels uitgewisseld.
Zo kreeg oma de knuffel van haar kleindochter mee en had het meisje haar laatste cadeau van oma,
als blijvende herinnering.