Van der Stappen uitvaartverzorging overhandigt waakmand aan Severinus

21 september 2020

Actualiteiten Barbara Kolen

Wanneer iemand die je dierbaar is op sterven ligt, wil je hem of haar geen moment alleen laten. Je planning, dagritme en alles wat daarvoor belangrijk leek, wordt bij het waken van ondergeschikt belang. Het is een intensieve tijd, waar emotioneel maar ook fysiek veel van een toekomstig nabestaande wordt verwacht. Soms weet men niet of het waken uren of dagen gaat duren. Afleiding is dan meer dan welkom. Van der Stappen uitvaartverzorging heeft een waakmand samengesteld. Een mand gevuld met afleiding voor onder andere de lange nachtelijke uren.

Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, is de eerste waakmand door uitvaartverzorgster Barbara Kolen overhandigd aan zorgorganisatie Severinus in Veldhoven. Jannie van den Biggelaar, regiebegeleider in opleiding en lid van het Expertiseteam Ouderen van Severinus, heeft de mand dankbaar in ontvangst genomen: “Ik denk dat nabestaanden hier heel veel waarde aan gaan hechten. Het is zo fijn dat wij het laatste stukje zorg op deze manier heel warm en liefdevol kunnen invullen.” In de mand zit onder andere een puzzelboek, pennen en kleurgerei, een nekkussen om comfortabeler te kunnen waken, olie om de stervende dierbare nog te kunnen masseren, muziek en diverse boeken over afscheid nemen. En dit is nog maar een kleine opsomming van de inhoud. Niks lijkt te ontbreken, zelfs aan eten en drinken is gedacht.

Barbara Kolen werd als uitvaartverzorgster al veel gezien in haar werkgebied in Waalre. Nu ze is verhuisd naar Veldhoven is ze ook daar een bekend gezicht geworden bij het regelen van een afscheid door Van der Stappen uitvaartverzorging. “Ik ben vereerd dat ik zo snel in deze fijne Veldhovense gemeenschap ben opgenomen en dat ik in zo’n korte tijd al deze mooie waakmand mag overhandigen.” Dit geeft Barbara een bijzonder gevoel en dat bijzondere gevoel wil ze ook altijd bij nabestaanden overbrengen wanneer ze een uitvaart verzorgt. Ze is deze maand vier jaar uitvaartverzorgster bij Van der Stappen. Van een traditionele uitvaart tot een informeel samenzijn op een bijzondere locatie, ze wil samen met de nabestaande tot in de detail een zo mooi mogelijk afscheid verzorgen. “Als de nabestaanden zeggen dat de uitvaart mooi en warm was en ik dat bijzondere gevoel heb overgebracht, betekent het dat ik in een moeilijke tijd mijn steentje heb bijgedragen.”

De waakmand wordt als eerste door het Expertiseteam Ouderen van Severinus in gebruik genomen. Wanneer er bij andere zorginstellingen een waakmand gaat volgen, is nu nog onbekend. “We gaan eerst kijken of de inhoud past bij de behoefte van het waken. Op die manier ontdekken we of we er iets aan toe moeten voegen. Uiteindelijk willen wij onze waakmand op meerdere plekken terug gaan zien,” vertelt Barbara.

Mensen die meer informatie willen, vrijblijvend willen kennismaken of van gedachten willen wisselen over de diverse mogelijkheden bij een afscheid zijn van harte welkom om contact op te nemen met Van der Stappen uitvaartverzorging. Dit kan door te mailen naar info@vdstappen.nl of te bellen naar 040 286 1383.