Palliatieve zorg voor iedereen die daar behoefte aan heeft!

13 oktober 2021

Actualiteiten

“Toen mijn man palliatieve zorg zou krijgen, schrok ik enorm. Ik dacht dat hij uit huis moest en dat het afscheid al voor de deur stond. Dat duurde uiteindelijk nog meer dan een jaar. Een tijd waarin we thuis nog samen hebben kunnen genieten, voordat de laatste fase aanbrak, waarin wij goed voorbereid afscheid namen”, aldus mevrouw tijdens het afscheid van haar man.

Nog altijd schrikken er mensen als er wordt gesproken over palliatieve zorg. Het klinkt voor hen als een soort van stervensbegeleiding, maar zo ver hoeft het dan nog lang niet te zijn. Palliatieve zorg wordt namelijk verleend vanaf het moment dat iemand hoort dat er geen genezing meer mogelijk is tot het moment van overlijden. Dat kan een korte periode zijn maar het kan ook nog jaren duren! Er is zorg voor diegene die ziek is en aandacht voor familie en naasten. Het is begeleiding op maat door speciaal opgeleide mensen, waarbij het vooral gaat over het behoud van kwaliteit van leven en over het betrekken van naasten bij de zorg. Palliatieve zorg kan overal verleend worden; thuis, maar ook in een ziekenhuis, verpleeghuis of hospice.

Groeiende behoefte

Volgens Kerncijfers Palliatieve zorg 2019 is bij circa 70 procent van de sterfgevallen mogelijk behoefte geweest aan palliatieve zorg. Het was toen nog niet haalbaar om dat te realiseren. De verwachting is dat het aantal de komende jaren alleen maar zal toenemen door vergrijzing. Ook zal door geslaagde onderzoeken een aantal dodelijke ziektes veranderen in een chronische variant, waardoor het aantal chronische patiƫnten zal gaan toenemen. In bijna alle Nederlandse ziekenhuizen zijn daarom inmiddels consultatieteams palliatieve zorg actief, die kunnen worden ingezet door artsen, verpleegkundigen en soms ook door patiƫnten en naasten. Vraag er dus gerust naar als jij of een van je dierbaren ooit onverhoopt een slechte diagnose krijgt.

Graag je aandacht!

Om meer aandacht te vragen voor de noodzaak van deze zorgverlening is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg in het leven geroepen. Afgelopen zaterdag was het weer zover en vele zorgverleners en hospices openden hun deuren om meer te vertellen over hun zorg. Een mooi initiatief, dat wij van harte ondersteunen door je aandacht te vragen voor de webpagina www.palliatievezorg.nl, waar je meer hierover kunt lezen.