Een warm hart voor de nabestaanden van 2020

22 december 2020

Actualiteiten

Zo, wat een jaar hè? We voelen allemaal de impact van de maatregelen, of het nu op financieel, emotioneel of sociaal vlak is. In het bijzonder zouden wij graag even stil willen staan bij de nabestaanden die wij het afgelopen jaar hebben mogen begeleiden. Waar onze uitvaartverzorgers normaal een afscheid kunnen verzorgen zonder beperkingen en volop mogelijkheden, was dat dit jaar wel even anders.

Onderstaand bericht bevat informatie die niet meer van toepassing is. Er gelden geen beperkende maatregelen meer. 

En nog steeds worden nabestaanden geconfronteerd met de diverse maatregelen. Geen troostende hand of een knuffel vol liefde en kracht. En voorlopig dragen we nog mondkapjes, waardoor je die ene tante die je al twintig jaar niet hebt gezien, misschien niet eens herkent.

Moed en veerkracht

Toch hebben nabestaanden het afgelopen jaar zich met veel moed en veerkracht, dapper door deze zware tijd heen geslagen. Er werden andere manieren van afscheid nemen gevonden; manieren die mensen, ondanks de fysieke afstand, ook dichter bij elkaar hebben gebracht. Grootste uitvaarten maakten plaats voor een intiem afscheid met alleen het gezin. In deze kleine informele kringen zagen wij dat herinneringen met meer gemak werden gedeeld en daarbij was vaker openlijk verdriet aanwezig. Je hoeft je immers niet groot te houden voor een heel gezelschap…

Toch met elkaar verbonden

Familie en vrienden die niet aanwezig konden zijn, werden betrokken door een online livestream en gevraagd om thuis ook een kaars aan te steken. Zo was iedereen toch met elkaar verbonden. Ook werd het drukwerk vaker persoonlijk omdat niet iedereen een gedachteniskaartje kon ontvangen. Meterslange erehagen werden gecreëerd in dorp en stad en vele herinneringsboekjes met foto’s en herinneringen werden ontworpen. De uitvaartdienst vond ook wat vaker buiten plaats, bijvoorbeeld bij een natuurbegraafplaats of een natuurtheater. Daar was het toch wat makkelijker om veilig samen te komen.

Een warm hart

Dit jaar dwong ons maar vooral nabestaanden om oude gewoontes en tradities los te laten en te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.
Wij hebben zeer veel bewondering voor het feit dat nabestaanden vol hoop en vertrouwen onze adviezen opvolgden en zelf mooie alternatieven verzonnen voor het afscheid. Wij dragen iedereen en in het speciaal de mensen die dit jaar een dierbare zijn verloren een warm hart toe. Wij wensen iedereen heel veel kracht en het belangrijkste een goede gezondheid voor 2021!