040 Natuurkist

9 september 2020

Sander Harks

Als betrokken uitvaartverzorger nemen wij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een van de zaken die wij daarin belangrijk vinden, is het milieu. Vandaar dat wij ons graag inspannen om meer ‘natuurlijke uitvaarten’ mogelijk te maken. De speciaal ontwikkelde duurzame en lokale uitvaartkist van Biesvelden helpt ons daarbij.

Samenwerking met Biesvelden

Ontwerper en meubelmaker Jaap de Korte, eigenaar van Biesvelden natuurkisten, heeft een fascinatie voor massief hout en de wens om milieubewust te werken met een natuurlijke uitstraling. Daarnaast raakte hij langzaamaan geïnteresseerd in de uitvaartbranche. Van der Stappen, voortdurend op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven, vond zijn gedachtegoed zeer interessant. Dit alles leidde tot de uitvaartkist van onbehandeld massief hout, vervaardigd in een werkplaats die draait op zonne-energie. Op deze manier brengt de kist zo min mogelijk schade toe aan het milieu.

Duurzaamheid uit de regio

“Ik werk met echt Eindhovens hout, van bomen die al op de nominatie stonden om gekapt te worden, afkomstig van het Philips de Jongh Wandelpark en de kade langs het Beatrixkanaal. Het is hout met een geschiedenis, waar we trots op zijn”, aldus Jaap. De bodem van de kist en het kussen zijn voorzien van zacht kruidenhooi. Dit geeft een aangename geur en werkt positief tijdens het koelen van de overledene. De bekleding is gemaakt van speciaal gecertificeerd linnen, ongebleekt en ongekleurd. Het ontwerp is modern en het onbehandelde hout geeft de natuurkist een pure en natuurlijke uitstraling. Door de duurzame productie en een minimale hoeveelheid aan onbewerkt ijzer en waar mogelijk houten duvelverbindingen, wordt de natuurkist op de meeste locaties geaccepteerd. Dit geldt zeker voor natuurbegraafplaatsen, waar duurzaamheid en natuurbehoud de belangrijkste uitgangspunten zijn.