Wat als u meer dan 6 gasten wilt ontvangen bij een afscheid in huiselijke kring?

14 september 2020

Actualiteiten

Onderstaand bericht bevat informatie die niet meer van toepassing is. Er gelden geen beperkende maatregelen meer. 

U ziet het waarschijnlijk ook als u de familieberichten leest in de krant; heel veel uitvaarten vinden nog altijd plaats in besloten kring. Logisch, denkt u wellicht, gezien de beperkende maatregelen. Maar er zijn inmiddels zeker weer mogelijkheden voor een groter afscheid, mits de ruimte zich daarvoor leent.

In besloten kring

Steeds meer professionals in de uitvaartzorg zijn het er over eens dat er een nieuwe vorm van afscheid is ontstaan. Kleiner, intenser, huiselijker. Met de focus op het afscheid en niet op alles eromheen. Niet meer strak geregisseerd maar gewoon samen zijn, rondom de overleden dierbare, in besloten kring. We hebben de afgelopen maanden vaak gezien dat nabestaanden achteraf zeer dankbaar waren dat ze op deze manier afscheid hebben kunnen nemen. Zo intiem en ontspannen.

Techniek

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nabestaanden die wel de onbeperkte mogelijkheden van vroeger missen. Zij vinden het erg dat ze een aantal mensen niet kunnen uitnodigen omdat dat niet past binnen de 1,5 meter en vaste zitplaats regel van nu. Om dan toch meer mensen te kunnen bereiken, zijn technische hulpmiddelen zoals livestreaming (uitzending via internet) een uitkomst. Dit fenomeen is inmiddels zo vertrouwd, dat we verwachten dat hiervoor ook in de toekomst steeds vaker zal worden gekozen als aanvulling op het afscheid. Zo kunt u dus kiezen voor een klein en intiem afscheid, dat toch kan worden gevolgd door iedereen die zich hierbij betrokken voelt.

Huiselijk

De laatste maanden werd er ook steeds vaker gekozen voor een afscheid thuis. Gewoon in de tuin of woonkamer met de familie. Door de recente adviezen van het ministerie worden de mogelijkheden hierin helaas ook beperkt. Er geldt nu immers het dringende advies om maximaal 6 gasten thuis te ontvangen. Indien uw familie dit aantal overschrijdt en u toch kiest voor een huiselijk afscheid, denk dan eens aan een ruimte in een van onze uitvaartcentra. Deze zijn erop ingericht om het intieme thuisgevoel zo goed mogelijk te benaderen en bieden de ruimte om meer dan 6 mensen te ontvangen, binnen de 1,5 meter en vaste zitplaats regel.

Een kopje koffie

Ook voor een kopje koffie/thee of een samenzijn met een broodje of andere consumpties na de uitvaart bent u welkom in een van onze uitvaartcentra. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.