Spiritualiteit in de uitvaart

1 juli 2021

Wijnand Stuart

In het multiculturele Nederland komen we niet alleen vele vormen van religie tegen, zeker zoveel vormen van spiritualiteit is ons mooie Nederland rijk. Zelf noem ik me spiritueel, niet alleen omdat ik geïnteresseerd ben in mensen en datgene waarin zij geloven, ook zelf beleef ik een vorm van spiritualiteit.

Maar wat is dat dan eigenlijk ‘Spiritueel’ zijn.  Voor de één is het een levenshouding gericht op het onstoffelijke, voor de ander de innerlijke weg van bewustwording. Iemand die nuchter in het leven staat kan ook spiritueel zijn, alles is mogelijk. Er zijn vele vormen van Oosterse en Westerse spiritualiteit bijvoorbeeld het Boeddhisme, Hindoeïsme, Reiki, Yoga, Keltisch, Antroposofische enz.

Het is dus ook niet vreemd dat tijdens uitvaarten spiritualiteit een grotere rol krijgt. Denk hierbij aan de innerlijke processen die nabestaanden ondergaan als zij te maken krijgen met een overlijden en hoe zij in liefde de overledene loslaten. Door het lichaam rust te geven zodat de ziel/geest rustig kan overgaan, of de overledene niet alleen te laten om zo de Geest te kunnen begeleiden. Door rituelen toe te passen zoals wierrook, muziek of meditatie.

Na het behalen van het certificaat Spiritualiteit in de uitvaart heb ik meer tools gekregen om ook in de praktijk meer ruimte en begeleiding te geven tijdens spirituele uitvaarten. Zou je hier meer over willen weten? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek, ik kom graag bij je langs voor een kop koffie.