Johan de Jong

Algemeen Medewerker Zorgteam

Hoe ben je bij Van der Stappen terechtgekomen in de functie van Algemeen medewerker?
Na het overlijden van mijn moeder heb ik mee mogen helpen met de verzorging in een uitvaartcentrum. Dit heeft mij erg geholpen met de verwerking, omdat dit het laatste is wat ik voor haar heb kunnen doen. Met name de manier waarop de verzorging begeleid werd was heel prettig. Toen ik het verlies van mijn moeder een plaatsje had gegeven ben ik erover na gaan denken dat het heel dankbaar is om nabestaanden op deze manier te kunnen begeleiden. Op dat moment werkte ik op een alarmcentrale waar een collega ging werken bij Van der Stappen. Omdat ik het met haar wel eens had gehad over het werken in de uitvaart heeft zij mij na verloop van tijd benaderd toen er een vacature vrijkwam. Ik heb gesolliciteerd en ben toen aangenomen als algemeen medewerker.

Je maakt weleens verdrietige momenten mee in de uitvaartbranche, wat zijn je ervaringen hiermee?
Het komt inderdaad wel eens voor dat je dingen meemaakt die je niet in de koude kleren gaan zitten, denk daarbij bijvoorbeeld aan kinderen die overlijden. In zulke situaties willen woorden weleens tekortschieten… Gelukkig werk ik in een heel fijn team waardoor ik op mijn collega’s terug kan vallen. Als er een heel ingrijpende gebeurtenis plaats vindt waarbij de steun van de collega’s niet toereikend is dan kunnen we terugvallen op het team intercollegiale ondersteuning.

Wat maakt je werk leuk/uitdagend?
Om te beginnen is er geen dag hetzelfde, de diversiteit aan werkzaamheden is enorm. Op het ene moment ben je thuis iemand aan het opbaren met de nabestaanden, het volgende moment begeleid je een rituele wassing of ondersteun je een dienst in het uitvaartcentrum. Wat voor mij nog steeds belangrijk is, is dat ik iets kan betekenen voor de nabestaanden zodat zij afscheid kunnen nemen van hun dierbare zoals zij dat voor ogen hebben.

Hoe ziet jouw dag eruit?
Dat ligt aan de dienst die ik werk… Als algemeen medewerker heb je een rooster met verschillende diensten. Wanneer ik een dienst heb als medewerker in een uitvaartcentrum dan werk ik in ons uitvaartcentrum in Geldrop en het Maxima in Eindhoven of Veldhoven. Het komt ook voor dat ik een collega in het uitvaartcentrum in Valkenswaard of Budel ondersteun. Mijn werkzaamheden bestaan dan onder andere uit het verzorgen van overledenen (al dan niet met nabestaanden), het begeleiden van rouwbezoeken, het overdragen van overledenen aan externe uitvaartondernemers, het ondersteunen van kleine diensten en het begeleiden van rituele wassingen.
Wanneer ik een dienst in het zorgteam heb dan werk ik op de rouwambulance. Dit kan een dag- of een nachtdienst zijn. In deze dienst staan wij paraat voor het overbrengen van overledenen. We dragen tevens zorg voor het verzorgen, controleren of beëindigen van een thuisopbaring. Daarnaast verzorgen we opdrachten van politie Met een calamiteiten dienst sta je stand-by voor het politiemortuarium. Hierbij ondersteunen we de gemeentelijk lijkschouwer en als de politie of nabestaanden een confrontatie wensen dan verlenen we de noodzakelijke zorg. Het begeleiden van deze confrontaties valt ook onder ons takenpakket. Naast het beheer van het politiemortuarium ben je ook verantwoordelijk voor de werkzaamheden in het Catharina ziekenhuis.

Zijn er genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen bij Van der Stappen?
Als algemeen medewerker heb je zeker mogelijkheden om je te ontwikkelen, ervaring leer je in de praktijk. Daarnaast wordt er een cursus piëteitsvolle verzorging aangeboden en is het mogelijk om de training make-up en camouflage bij te wonen. Ik heb met twee andere collega’s de opleiding gevolgd tot thanatopracteur in Engeland. Tijdens de functioneringsgesprekken komt dit onderwerp ook aan bod en kun je je wensen kenbaar maken.

Hoe zou je de sfeer met je collega’s willen beschrijven?
De onderlinge sfeer in ons team is goed, dit komt mede door de open communicatie. Natuurlijk is er ook wel eens een meningsverschil maar daar komen we altijd wel uit. Doordat er buiten werktijd ook activiteiten worden georganiseerd zoals een BBQ of een etentje leer je elkaar ook beter kennen en dat komt de sfeer ten goede. Ook de personeelsverenging organiseert diverse leuke activiteiten die bijdragen aan een goede sfeer in het team.

Wat zou je aan toekomstige medewerkers bij Van der Stappen mee willen geven?
Als het je passie is om iets voor mensen te kunnen betekenen dan is dit het geschikte werk. Ik haal er zoveel voldoening uit dat ik niets anders meer zou willen doen! Je moet flexibel zijn om op oproepbasis in wisselende diensten te werken zoals dag, nacht, weekenden en feestdagen.