Barbara Kolen

Uitvaartverzorger van der Stappen

Hoe ben je bij Van der Stappen uitvaartverzorging in de functie van uitvaartverzorger terechtgekomen?
In september 2016 ben ik, na vele jaren in binnendienstfuncties in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, gestart in de functie van uitvaartverzorger bij Van der Stappen uitvaartverzorging. De overstap vanuit een baan op kantoor naar dit vak was best groot, maar ik heb nooit een dag spijt gehad.

Komt het weleens voor dat het mentaal zwaar is om je werkzaamheden uit te voeren?
Elk overlijden is een gebeurtenis op zich en soms, afhankelijk van de omstandigheden, grijpt het je meer aan en is het lastiger om het meteen los te laten en door te gaan. Het komt ook voor dat iemand die gaat sterven vooraf kennis met mij wil maken en dingen wil bespreken. Op dat moment is het iemand waar je interactie mee hebt gehad en automatisch vanuit jezelf ervaar je dan een andere emotie. Met collega’s wordt daar veel over gesproken en is er ruimte om dit met elkaar te delen.

Wat maakt je werk leuk en uitdagend?
Mijn werk voelt eigenlijk nooit als werken, dat maakt mijn werk dus sowieso leuk. Bij iedere familie waar ik aan tafel kom is een nieuwe situatie, met ieder hun eigen verhaal, emoties en wensen. Ik vind het fijn om deze mensen te begeleiden en zo tot een voor hun mooi en fijn afscheid te komen, waar ze met een warm gevoel op terug kunnen kijken.

Hoe ziet jouw dagindeling eruit?
Dat is iedere keer anders. Afhankelijk van de drukte. Je werkt bij ons in een rooster van beschikbaarheid. Op die dagen ben je aan het werk. Dat kan zijn een nieuwe melding, tussentijds bezoek aan familie, tijd op kantoor of thuis om je administratie te doen of natuurlijk een uitvaart. Voor mij is de onregelmatigheid, maar daardoor dus ook de vrijheid een ideale combinatie.

Zijn er genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen binnen Van der Stappen uitvaartverzorging?
Als uitvaartverzorger bij Van der Stappen zijn we allemaal als Register Uitvaartverzorger (RU) geregistreerd. Hiervoor volgen wij doorlopend diverse opleidingen en trainingen. Door deze trainingen blijven we up-to-date en kunnen we nabestaanden begeleiden met de juiste kennis en ervaring. Daarnaast is Van der Stappen een redelijk kleine organisatie, waardoor veel collega’s vaak een neventaak hebben waarvoor ze de nodige cursussen volgen en zo deze kennis ook met collega’s kunnen delen. Dus ja, er wordt zeker genoeg ruimte geboden om jezelf te ontwikkelen.

Hoe zou je de sfeer met je collega’s willen beschrijven?
Veel mensen hebben een beeld van een uitvaartbedrijf dat het er allemaal heel serieus en plechtig aan toegaat. Dat is ook zeker zo wanneer wij nabestaanden begeleiden bij het afscheid van hun dierbare, maar daarnaast is er ook veel ruimte voor humor en wordt er zeker ook veel gelachen onder de collega’s. We hebben een bruisende personeelsvereniging en die organiseren meerdere leuke activiteiten per jaar.

Wat zou je aan toekomstige medewerkers bij Van der Stappen uitvaartverzorging mee willen geven?
Als je op zoek bent naar een baan waarin je betekenisvol werk kunt doen, waar je veel voldoening uit kunt halen en waarbij je niet vastzit aan een bureaustoel, dan is deze functie zeker wat voor jou. Je krijgt de kans om regelmatig te improviseren en out-of-the-box te denken. Solliciteer dus zeker en je vindt een baan waarin je voor mensen een steun kan zijn bij voor hen moeilijke momenten!