Anja Schaul

Grafisch vormgever

Hoe ben je bij Van der Stappen terechtgekomen in de functie van grafisch vormgever?

Ik heb voor mijn moeder en tante het rouwdrukwerk gemaakt en zo kwam het in mij op om in de branche een baan te zoeken. Toen ik me daarop ging focussen vond ik de baan voor grafisch vormgever bij een uitzendbureau. Daar heb ik op gereageerd en werd meteen aangenomen voor 16 uur in de week. Ik zou iemand tijdelijk vervangen die met zwangerschapsverlof ging, uiteindelijk is zij weggegaan en heb ik haar baan overgenomen van 32 uur in de week en 1 weekend in de maand. Toen heb ik mijn baan bij een reclamebureau opgezegd. Daar heb ik geen spijt van gehad!

Komt het weleens voor dat het mentaal zwaar is om je werkzaamheden uit te voeren?

Mentaal kan ik het werk goed aan. Waarschijnlijk omdat ik het al van dichtbij heb meegemaakt. Soms krijg je met een erg verdrietig heengaan of ziektebeeld te maken, dat lees je dan uit de teksten die je krijgt van de nabestaanden. Daar denk ik dan weleens aan terug. En natuurlijk zijn er sommige overledenen die je bijblijven. Maar dat vind ik niet erg, daar ben je mens voor. Zolang je er geen last van gaat krijgen, en dat is in de bijna acht jaar dat ik hier werk niet voorgekomen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het fijn vind dat ik iets heb kunnen betekenen voor de nabestaanden. Al was het maar zo kort.

Wat maakt je werk leuk/uitdagend?

Om het rouwdrukwerk te maken zoals de nabestaanden of de overledene het gewenst had. Om steeds iets nieuws/anders te verzinnen. Om samen met mijn collega’s een zo persoonlijk mogelijk afscheid te regelen, helemaal afgestemd op elkaar en de nabestaanden.

Wat ook fijn is, is dat we het van ontwerp tot het uiteindelijke printwerk in eigen huis verzorgen. We kunnen op elk moment wijzigen en corrigeren. We hebben het in eigen hand! Door de korte periode waarin je een uitvaart van begin tot einde verzorgt, blijft het afwisselend. En niet te vergeten de warme complimenten van de nabestaanden, die zijn erg waardevol.

Hoe ziet jouw dagindeling eruit?

Ik begin met koffie, daarna mails bekijken en beantwoorden of structureren. Dan bepalen wat de prioriteiten zijn, rouwbrieven en rouwadvertenties eerst, dan gedachteniskaartjes en dan dankbetuigingen en externe taken. Telefoontjes en vragen tussendoor beantwoorden en indien nodig bestellingen plaatsen. Wanneer er akkoord voor een item is, het printwerk aanzetten en daarna eventueel snijden op de snijmachine. Soms ga ik tussen 12.30 en 13.30 een half uurtje wandelen met een collega.  Aan het einde van de dag maak ik hetgeen af waar ik mee bezig ben.

Zijn er genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen bij Van der Stappen?

Ja, er is veel ruimte om je te ontwikkelen en dat kun je zelf aangeven. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met het aanvragen van een training met de nieuwste Adobe CS programmatuur waar wij mee werken. Even alle nieuwe functies en mogelijkheden uit laten leggen door een professional, zodat we up-to-date blijven.

Hoe zou je de sfeer met je collega’s willen beschrijven?

De sfeer met mijn collega’s is superfijn, inclusief buiten onze afdeling en de op externe vestigingen. Ik heb, ondanks onze branche, plezier in mijn werk. En dat vind ik ook heel belangrijk, je besteedt wekelijks veel tijd op je werk en dan moet je het wel naar je zin hebben. Ook zit ik in het bestuur van onze personeelsvereniging, waar we verschillende activiteiten organiseren voor onze leden, dat vind ik ook erg leuk om te doen!

Wat zou je aan toekomstige medewerkers bij Van der Stappen mee willen geven?

Van der Stappen is een bijzonder fijne en betrokken werkgever. Er heerst een plezierige sfeer, mede door de aardige collega’s. Het kan hectisch zijn, maar dat is inherent aan deze branche. Mocht er een issue zijn, wordt er samen met jou gezocht naar een oplossing. Het bedrijf biedt zijn personeel zoveel mogelijk faciliteiten aan om het werk op een goede manier te kunnen uitvoeren. Ik werk er al jaren met plezier en blijf er tot aan mijn pensioen!