Gert-Jan Hendrikx

Zorg en Hospitality Manager

Hoe ben je bij Van der Stappen uitvaartverzorging in de functie van Zorg & Hospitality Manager terechtgekomen?
In mei 2013 ben ik na vele jaren in de hotellerie gewerkt te hebben gestart in de functie van uitvaartverzorger bij Van der Stappen uitvaartverzorging. De overstap vanuit de gastvrijheidsbranche naar dit vak was niet zo groot, alhoewel mensen dit vaak wel denken. Bij Van der Stappen uitvaartverzorging proberen wij de nabestaanden op vele manieren te ontzorgen en hen zo ruimte te bieden om op persoonlijke wijze afscheid te nemen van hun dierbare. Gastvrij, flexibel en vooral meedenkend in de wensen van de nabestaanden is bij ons daarin het belangrijkste.
Na verschillende jaren als uitvaartverzorger gewerkt te hebben ben ik nu verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de zorg voor overledenen en de hospitality richting nabestaanden. In deze functie kan ik veel van mijn ervaringen uit de hotellerie toepassen en zo twee werelden met elkaar combineren.

Komt het weleens voor dat het mentaal zwaar is om je werkzaamheden uit te voeren?
Natuurlijk heeft het overlijden van de ene persoon meer impact op de collega’s en mij dan de andere persoon. Verkeersongelukken met dodelijke afloop, het overlijden van een kindje of een triest verhaal van iemand die na het overlijden wekenlang alleen en eenzaam thuis is geweest zijn verhalen die je langer bijblijven. Met collega’s wordt daar veel over gesproken en is er ruimte om dit met elkaar te delen. Elke collega weet namelijk dat het hem of haar ook kan overkomen en dan is het fijn wanneer je weet dat je bij hen je verhaal kwijt kunt.

Wat maakt je werk leuk en uitdagend?
Voor mij is het op dit moment de combinatie van het werken in de uitvaartzorg in combinatie met mijn ervaringen uit de hospitalitybranche. Mijn taken zijn heel divers en verschillend waardoor ik vaak met verschillende dingen tegelijk bezig ben en vaak ook onverwachte uitdagingen tegen kom. Wanneer je deze dan opgelost hebt, geeft dat een voldaan gevoel.

Hoe ziet jouw dagindeling eruit?
Ik ben niet iemand die elke dag hetzelfde wil doen en graag tussen 9 en 5 aan het werk is. Voor mij begint de dag vaak met het maken van een lijstje met dingen die die dag moeten gebeuren, maar het kan goed zijn dat na een uur mijn dag er totaal anders uit ziet en dat ik totaal andere dingen om handen heb als dat ik vooraf gedacht had. Die onvoorspelbaarheid maakt het werk uitdagend en interessant.

Zijn er genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen binnen Van der Stappen uitvaartverzorging?
Als uitvaartverzorger zijn we allemaal als Register Uitvaartverzorger (RU) geregistreerd dat betekent dat wij verplicht zijn om continu opleidingen en trainingen te volgen. Door deze trainingen blijven we up-to-date en kunnen we nabestaanden begeleiden met de juiste kennis en ervaring. Daarnaast is Van der Stappen uitvaartverzorging een redelijk kleine organisatie waardoor veel collega’s ook vaak een neventaak hebben waarvoor ze de nodige cursussen volgen en zo deze kennis ook met hun collega’s kunnen delen. Dus ja, er wordt zeker genoeg ruimte geboden om jezelf te ontwikkelen.

Hoe zou je de sfeer met je collega’s willen beschrijven?
Veel mensen hebben een beeld van een uitvaartbedrijf dat het er allemaal heel serieus en plechtig aan toe gaat en dat is ook zeker zo wanneer wij nabestaanden begeleiden bij het afscheid van hun dierbare. Maar daarnaast is er ook veel ruimte voor humor en wordt er veel gelachen onder de collega’s. Dit is volgens mij ook erg belangrijk, humor als uitlaatklep voor de vele soms emotionele zware momenten.

Wat zou je aan toekomstige medewerkers bij Van der Stappen uitvaartverzorging mee willen geven?
Zoek je een baan waarin je iets kunt betekenen voor mensen? Zoek je een baan waarbij je nooit precies weet hoe je dag eruit gaat zien? Zoek je een baan waar je niet de hele dag op je stoel achter een bureau zit? Zoek je een baan waarin je vaak moet improviseren en flexibel moet denken? Solliciteer dan zeker en je vindt een baan waarin je voor mensen een steun kan zijn bij voor hen moeilijke momenten!