Wilt u voor eeuwig voortleven op internet?

Het is waarschijnlijk niet iets waar u over nadenkt als u aan het Facebooken bent. Maar wat gebeurt er eigenlijk met uw online profiel als u er straks niet meer bent? Wist u dat als u niets regelt diverse mensen na uw dood nog automatisch berichten zullen ontvangen van uw accounts?

Twee scenario’s bij overlijden

Miljoenen mensen maken gebruik van online netwerken zoals Facebook, LinkedIn, en Twitter. Deze netwerken hanteren verschillende protocollen bij overlijden van een gebruiker. In grote lijnen bestaan er twee scenario’s. In het eerste scenario kent een familielid of vriend de inloggegevens en kunnen zij de accounts bewerken of verwijderen. Het is wel belangrijk dan ook de netwerkbeheerder in te lichten. In de meeste gevallen echter zijn de inloggegevens niet bekend bij nabestaanden, zodat zij contact moeten opnemen met de beheerders van het netwerk. De manier waarop verschilt per netwerk.

Facebook

Via een link meldt u dat de eigenaar van een profiel is overleden. U kunt het profiel laten verwijderen of er een herinneringspagina van maken, waar vrienden en familie berichten kunnen plaatsen. Alle privé informatie wordt verwijderd maar de rest van het profiel blijft zichtbaar voor vrienden.

LinkedIn

Er bestaat op Linkedin een formulier, waarin u kunt melden dat de eigenaar van een profiel is overleden. U kunt hierop aangeven dat u het profiel wilt laten verwijderen.

Twitter

Er is een speciale link op Twitter om te melden dat de eigenaar van een profiel is overleden. U kunt het account laten verwijderen. Het is ook mogelijk dat Twitter alle tweets bewaart en dat de contactinformatie van nabestaanden zichtbaar is. Verder is er een mogelijkheid om op het account een link te plaatsen naar een online herinneringsplek, zoals memori.nl.

If I die...

Op Facebook is er ook een mogelijkheid om een tekst- of videobericht na overlijden te laten plaatsen. Om te kunnen controleren of iemand ook daadwerkelijk is overleden, moeten drie door de overledene bij leven aangewezen vrienden de dood van de profielhouder bevestigen. Na die bevestiging wordt het bericht op het profiel geplaatst.

Uw inloggegevens en wensen

Denkt u er eens rustig over na wat uw wensen zijn en leg deze vast, samen met uw inloggegevens. U kunt deze informatie bewaren bij uw belangrijke papieren of opnemen in uw testament. Er zijn ook bedrijven waar u dit kunt vastleggen. Na uw dood zorgen zij ervoor dat alles zo wordt afgehandeld zoals u dat wilt. Het is belangrijk dit goed te regelen. Online profielen kunnen anders oneindig voortbestaan.

Op www.vdstappen.nl/veelgestelde vragen vindt u bij 'Social media en overlijden' handige informatie en links, die u de weg wijzen bij het vastleggen van uw wensen en het opzeggen van accounts bij een overlijden.

Contact

  • Van der Stappen uitvaartverzorging
  • Spaarpot Oost 2
  • 5667 KT  Geldrop
  • Telefoon: 040 2861383
  • E-mail: info@vdstappen.nl

Neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.