Wat zou er kunnen gaan veranderen rondom een uitvaart?

Als de Gezondheidsraad hiermee instemt, worden er volgend voorjaar grote veranderingen verwacht in de Wet op de lijkbezorging (Wlb). Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat meer aansluit op de tijd, wensen en mogelijkheden van nu. We vertellen graag wat meer over wat deze veranderingen zouden betekenen voor u.

Resomeren als nieuwe mogelijkheid

De belangrijkste wijziging zou de mogelijkheid zijn om naast cremeren of begraven ook te kiezen voor een andere vorm: resomeren. Een lichaam wordt daarbij opgelost in een oplossing van warm water en zout. Wat overblijft is een wit poeder, wat te vergelijken is met de as na een crematie. Resomeren kost veel minder energie en stoot minder CO2 uit en wordt daardoor gezien als duurzamer dan cremeren of begraven.

Verandering van wachttijden

Het wordt eenvoudiger om af te wijken van de verplichting dat de uitvaart tussen 36 uur en 6 werkdagen na overlijden moet plaatsvinden. Ook zou het mogelijk worden om de as na een crematie eerder op te halen dan na de huidige termijn van 4 weken.

Samen zijn, ook na overlijden

Soms sterft een tweeling tijdens de zwangerschap of sterven bijvoorbeeld moeder en kind in het kraambed. Ook gebeurt het dat een echtpaar ervoor kiest om samen te sterven of verliezen meerdere mensen uit een gezin het leven door een ongeluk. De nieuwe wet maakt het mogelijk dat na afzonderlijke crematies de as wordt vermengd en samen wordt verstrooid. De wetenschap dat de as van deze dierbaren samen kan blijven, kan troost bieden.

Heldere taal

Op de Verklaring van overlijden zal niet langer het woord 'lijk' worden gebruikt. Dit wordt door veel nabestaanden als kwetsend ervaren en past niet meer in de huidige tijd. Verder wil de nieuwe wet met heldere taal vooral duidelijk zijn voor nabestaanden, gemeenten en de uitvaartbranche over wat wel en niet mag rondom een afscheid. 

Goede verbeteringen!

Als uitvaartverzorger en als mens juichen wij deze veranderingen toe. De keuzevrijheid en de aandacht voor duurzaamheid en innovatie sluiten aan bij onze overtuiging. En ook wij vinden de mogelijkheid dat as van dierbaren voortaan samen kan blijven na crematie een goede ontwikkeling. Wij zijn klaar om de mogelijkheden te gaan benutten, die deze nieuwe wetgeving biedt.

Contact

  • Van der Stappen uitvaartverzorging
  • Spaarpot Oost 2
  • 5667 KT  Geldrop
  • Telefoon: 040 2861383
  • E-mail: info@vdstappen.nl

Neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.